A fog jól áll mindenkinek

Tömések

Esztétikus tömések

A fog színéhez illeszkedő, anyagát tekintve műanyag töméseket alkalmazunk, ami egy speciális lámpa segítségével a kifúrt üregben megkeményedik.

„Gyógytömés”

Mély szuvasodással rendelkező fogaknál alkalmazott gyógyszeres cementtömés, mely segítségével a gyökérkezelés akár el is kerülhető.

Gyökértömés

Fontos tudni, hogy nem csak a „fájós fogat” kell gyökérkezelni, hanem a fájdalmatlan elhalt, esetleg rosszul gyökértömött, és így krónikus gyulladásban lévő fogakat is. A fogak 80-85%-ában kivitelezhető megfelelő gyökértömés, a többiben anatómiai okok, illetve a fertőzés mértéke miatt nem kivitelezhető. A gyökérkezelés rendkívül időigényes, precíz munkát igényel, így több ülésben történik. Fontos a fog és ezzel együtt a gyökércsatornák megfelelő feltárása, fertőtlenítése, a gyökércsatornák hosszának pontos megmérése, mert csak ebben az esetben lehet korrekt gyökértömést készíteni.

A gyökérkezelés a tévhit ellenére legtöbbször fájdalmatlan beavatkozás. A gyökértömött fogak nagy foganyag veszteséggel rendelkeznek, így statikailag gyengültek, valamint mivel kivételre kerültek belőle, a tápláló erek, idegek, kiszáradnak, így még törékenyebbé válnak, ezért ezeket a fogakat betéttel vagy koronával szükséges ellátni a letörés elkerülése végett.

Betét (inlay-onlay)

Fogtechnikus által készített „tömés”, melyet nagymértékű szuvasodás, illetve gyökértömött fogak esetén a fogba előzetesen kialakított üregbe ragasztunk.