A fog jól áll mindenkinek

Szájhigiénés kezelések

Fogkő eltávolítását speciális ultrahangos készülékkel végezzük, mely nem „bántja” a fogzománcot, csupán lerezegteti a fog felszínéről a fogkövet. Ezután az elszíneződött, érdes fogfelszíneket homokfúvó készülékkel vagy durva szemcsézettségű polírpaszta segítségével simává tesszük. Fontos tudni, hogy a fogkő „elmeszesedett lepedék”, minél kevesebb lepedék van a fogon, annál kevesebb fogkő képződik. Ezért nagyon fontosnak tartom a páciensek szájhigiénés instruálását, motiválását. Senki sem úgy születik, hogy tökéletesen tud fogat mosni, mint mást, ezt is meg kell tanulni, – Tőlünk megtanulhat egy egyszerű, helyes fogmosási technikát.

Fogágykezelés

A lepedék és a fogkő állandó gyulladást tart fenn az ínyen. Az erre hajlamos páciensek esetén ez azt eredményezi, hogy az íny elválik a fognyaktól, már nem tapad rajta, tehát egy rés jön létre az íny és fog között. Ebbe a résbe, ún. tasakba belekerül az étel, megtapad a lepedék, kialakul a fogkő, és ez mind remek táptalajul szolgál az ott lévő baktériumok számára, amik továbbra is fenntartják a gyulladást, és ezzel tulajdonképpen ki is alakult a fogágybetegség. A fogágybetegség („ínysorvadás”) lényege, hogy a gyulladás miatt a tasak tovább mélyül, a fog tartószövetei lebomlanak, a fog ezáltal veszít tartószilárdságából, mozogni kezd, végső esetben teljesen kilazul, ilyenkor nem lehet mást tenni, el kell távolítani.

Fogágybetegség kezelése az ún. tasakkezelés, mely alkalmával az orvos kitisztítja az íny és fog közötti rést, mert ez fogkefével nem elérhető, így meggátolja a fogágybetegség továbbterjedését, és ezzel a fog elvesztését. A tasak sajnos nem szüntethető meg, a tisztítási eljárást időközönként ismételni kell. Érdemes tudni, hogy a fogágybetegség általában nem fájdalmas, így fogkő, ínyvérzés, ínygyulladás, rossz lehelet tünetei esetén keresse fel fogorvosát, mert a háttérben ez is meghúzódhat.