A fog jól áll mindenkinek

Fogpótlások

A fogpótlás típusai különbözőek, alkalmazásuk azoktól az egyéni körülményektől függ, melyet a páciens szájüregében lévő állapot biztosít. A fogpótlás típusa lehet korona, híd, és kivehető fogpótlás, illetve ezeknek is több típusa közül lehet választani attól függően, hogy melyik megoldás lenne a leghatékonyabb. Rendelőnkben ma már rutinszerűen készülnek élethű, természetes hatású fogpótlás típusok, legyen az akár korona, híd vagy kivehető fogpótlás.

Pácienseink gyakran nem kellő komolysággal kezelik a foghiány kérdését. Ha az nem okoz túl nagy esztétikai hátrányt a páciens számára, akkor a fog elveszítése és a fogpótlás között sajnos évek is eltelnek, holott a fogpótlás nem csupán az esztétika szempontjából nagyon fontos, mivel a megfelelő rágóképességet is ez határozza meg. Az is fontos szempont, hogy foghiány miatt a fogazat egysége megbomlik, ami azután további rendellenességekhez vezet. A még meglévő fogak a foghiány hatására elmozdulnak, ezért minél később kerül a fogpótlás a hiányzó fog helyére, annál nehezebb és komplikáltabb az eredeti állapotot helyreállítani.

Gyakorta előfordul, hogy a páciens azért halasztgatja a fogpótlás kivitelezését, mert attól fél, hogy napokon keresztül hiányozni fognak a fogai, amíg a végleges fogpótlás, korona vagy híd elkészül és ezt nem engedheti meg magának, hogy bármennyi időn keresztül ne legyen képes emberek közé menni. Sokszor már csak a kezelésen derül ki számára, illetve a tervezési fázisban, hogy klinikánkon minden páciens számára készítünk műanyag ideiglenes koronát vagy hidat, hogy a páciens egyetlen napra se legyen elzárva a külvilágtól.

Tekintettel arra, hogy Önnek számtalan választási lehetősége van fogpótlásának elkészíttetésére, mindenképpen azt ajánljuk, hogy konzultáljon felkészült szakemberrel a kérdésről, hogy minden lehetséges megoldásról érthető információt és vizuális ismertetést is kapjon.

Szóló koronák

Koronának azt a felépítményt nevezzük, mely egyetlen fog beborítására készül, elsősorban védelmi célból, valamint növelve az esetlegesen sérült fog esztétikáját. A korona tartós fogpótlás típus, mely a fogíny széléig ér, a fog anyagában körkörösen kialakított vállakon ül, így a fogpótlás és a fog között nem látható átmenet.

A korona anyagát tekintve többféle lehet, van teljes kerámia, cirkónium, fémkerámia, valamint műanyag, mely az ideiglenes koronák alapanyaga. A jó hír az, hogy a fogászat tudománya nagyon magas szinten áll a korszerű fogpótlások készítése területén. Olyan modern anyagok állnak a rendelkezésünkre, mint a fémmentes cirkónium, (más néven zirkónium) vagy préskerámia pótlások. Ezek igen magas esztétikai igényeket elégítenek ki és szinte teljes értékűen állítják vissza a rágóképességünket. Nem utolsó sorban pedig megfizethetőek, mert áraik kis mértékben térnek el a hagyományos megoldásoktól. Igen gyakran előfordul, hogy a páciens foga olyan mértékben letöredezett, hogy a fog koronai része már egyáltalán nem használható fogpótlás rögzítésére. Ebben az esetben is van lehetőség a fog gyökerének megtartására. Ilyen esetben a gyökérkezelés után a gyökérbe ragasztható egy csapos műcsonk, ami nagyon hasonló egy lecsiszolt fogcsonkhoz, és ez már lehetővé teszi a korona rögzítését még erősen lepusztult, destruált fogak esetében is.

Hidak

Amikor egy vagy több, egymás melletti foghiány lép fel valakinél, akkor a híd fogpótlás a legészszerűbb megoldás. A hidak, a koronákhoz hasonlóan, többféle alapanyagból készülhetnek, valamint rögzítési módjuk is különböző lehet.

A legtöbb esetben a híd a foghiányt határoló fogakon kerül rögzítésre, ez nyújtja a megfelelő alátámasztást. Ennek megvan az a hátránya, hogy a foghiány melletti esetleg ép fogakat le kell csiszolni ahhoz, hogy pillérként használhatóak legyenek a fogpótlás számára.

Kivehető fogpótlások

Hazánkban a kivehető fogpótlás még napjainkban is ellenérzést kelt az emberek többségében, holott a régen készült kivehető fogpótlás típusokhoz képest ma már lényegesen esztétikusabb, kényelmesebb és funkcionálisan jobban működő fogpótlások készíthetők.

A kivehető fogpótlás lehet teljes vagy részleges, és a rögzítés módjában is különbözhetnek. Általában a megmaradt fogak száma és elhelyezkedése határozza meg, hogy melyik megoldás lesz a legideálisabb a páciens számára.

Teljes kivehető fogpótlás

Teljes foghiány esetén készített műanyag fogsor, mely sajnos a fogak hiánya miatt csak nehezen stabilizálható a szájban. Ezért fontos akár egy fog megléte is a szájban, mert ehhez már elhorgonyozható a fogpótlás, mely kellemesebb, biztonságosabb érzést, kielégítőbb rágófunkciót biztosít.

Részleges kivehető fogpótlás

A részleges kivehető fogpótlás elsődleges előnye, hogy bonyolult fogászati, illetve szájsebészeti eljárás nélkül nyújt lehetőséget több egymás mellett lévő hiányzó fog pótlására.

Amikor a meglévő fogak száma és elhelyezkedése nem elegendő rögzített fogpótlás készítésére, akkor a részleges kivehető fogpótlás nyújt megoldást. Színvonalas megoldás a patenttal elhorgonyzott megoldás, ilyen esetben a meglévő fogakra korona kerül és a patent egyik fele ezeken a koronákon van rögzítve, a patent ellendarabja a kivehető fogpótláson található, ezek révén lehet rögzíteni vagy eltávolítani azt.

Ez az apró finommechanikai rögzítő úgy helyezkedik el a fogsor alatt, hogy az egyáltalán nem látszik, így a kivehető fogpótlás stabil, esztétikus és jól használható.